Tervehdys Pallontallaajien käyttäjät,

Kiitos kun olet ollut mukana Pallontallaajien yhteisössä. Sivuston vähäisen kävijämäärän vuoksi olemme valitettavasti joutuneet tekemään päätöksen palvelun sulkemisesta tämän kevään aikana. Keskutelumahdollisuus foorumilla päättyy maanantaina 1.2. Sivusto tullaan sulkemaan toukokuun loppuun mennessä, johon asti vanhat viestit ovat vielä luettavissa, joten nyt kannattaa käydä nappaamassa vanhat matkamuistot talteen.

Ystävällisin terveisin,
Pallontallaajien tiimi

Se pyörittää - Polulta harhaan
Pallontallaajat.net
Valikko

Se pyörittää

Nyt, kun ollaan taivasteltu tänne blogiin reilut neljä kuukautta lähinnä kaikkea yleismaailmallista, niin ajattelin että välissä voisi antaa teille vähän konkreettisempaakin juttua meidän Thaimaan budjettimme muodossa. Kaikkia reissaamisesta kiinnostuneita kiinnostaa aina kuitenkin eniten se yksi asia, raha. Heti alkuun voin kertoa, että mitään kroisoksia me ei olla, sellaiseksi ei pizzaa opiskelujen ohella paistavana pääse tulemaan. Suomessa me ei kauheana mietitä minkä verran rahaa laitetaan esimerkiksi ruokaan, vaan useamman kerran viikossa tulee asioitua kauppahallin kalatiskillä. Tiukassa budjetissa pysyminen siis ei ollut meille mikään itsestäänselvyys, mutta tieto siitä, että mitä nopeammin rahansa käyttää, sitä nopeammin paluulipun hankkiminen koittaa, sai hövelin meikäläisenkin ryhdistäytymään.

Ennen reissua lueskeltiin muiden blogien budjettipäivityksiä, tsekkailtiin majapaikkojen hintoja netistä sekä tutkittiin Madventuresin Kansainvälisen seikkailijan opasta, jotta saisimme edes pientä käryä siitä, minkä verran rahaa kuukaudessa tulee tarvitsemaan. Kaikkien pläräysten ja pohdintojen kautta päädyimme summaan 700€/kk nenää kohden eli 1400€ kahdelta hengeltä, joka tarkoittaa noin 46.7€ päiväbudjettia. Budjetti meillä oli kuitenkin sen verran joustava, että päätimme jo Suomessa, että mikäli jotakin haluamme tehdä, sen me myös teemme budjetista huolimatta.

Tarkoitukseni oli seurata rahankäyttöä kirjaamalla nostot ylös ja laskemalla sitä kautta paljonko rahaa menee, mutta loppupeleissä olen päätynyt kirjaamaan pieneen vihkoon jokaikisen ostoksen, mitä olemme reissussa tehneet. Homma voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta loppupeleissä se ei sitä ole, siitä kehittyy varsin nopeaa mukava rutiini. Mulle homma on kaikenlisäksi kaikkea muuta kuin luonteenomaista, sillä Suomessa en paljoa mieti kuinka monta lanttia viikossa laitan esimerkiksi kahviin.

Meillä oli jo Suomessa käytössä yhteinen ruokatili, joten reissuun lähtiessä päätimme, että maksetaan kaikki yhdessä köntissä ja mikäli jompikumpi haluaa suorittaa sitten jotain kalliimpaa aktiviteettiä ilman toista, tasataan tilit myöhemmin. Tämä systeemi on osoittautunut kyllä todella toimivaksi, ei nimittäin tarvi ravintoloissa, kaupoissa tai toreilla tasailla laskuja, kun minä maksan aina kaiken. Tähän mennessä tasauksiakaan ei ole tarvinut paljoa tehdä, mitä minä nyt olen muutaman kerran laittanut vähän ylimääräistä ruokatilille oluen takia. Koska ollaan maksettu kaikki yhdessä, ovat alla olevat summat myös aina kahta henkeä kohden, uskon että jokainen osaa jakaa tarvittaessa summat puoliksi.

Alla olevassa esityksessä ei siis ole otettu huomioon ennen reissua tehtyjä ostoksia, kuten lentolippuja(HEL-BKK, KRB-SGP-CEB, MNL-KL), rokotuksia/lääkkeitä(Hepatiitit A ja B, lavantauti, japanin aivokuume, lariam) tai muita hankintoja(muistikortit yms.), joihin upposi noin 1500€ henkilöä kohden. Reissun kokonaisbudjetti on siis loppupeleissä enemmän, kuin reissussa kulunut rahasumma. Huomiona myös, että huonon nostokurssin vuoksi olen käyttänyt kääntökurssina 1 €=37 Bahtia.

ASIAAN

Vietimme Thaimaassa yhteensä 58 päivää, joiden aikana pätäkkää kului kaikenkaikkiaan:

107 456 Bahtia eli noin 2905 €, eli yhden päivän budjetiksi muodostuu 50€ / 2 henkeä.

Tämä summa pitää sisällään ihan kaikki käyttörahat reissun ensimmäisen 58 päivän ajalta. Vaikka olenkin pitänyt kirjaa pienimmistäkin ostoksista, en ala erittelemään ihan kaikkia yksittäisiä rahanreikiä, vaan vain ne, jotka vaikuttivat budjetiimme huomattavasti. Esimerkiksi ruokaan kulunutta summaa en ole eritellyt, siihen kului Thaimaassa aika tarkasti 750b/pv kahdelta hengeltä(20.3€).

MAJOITTUMINEN

Vaikka vietimme Thaimaassa 58 päivää, maksoimme vain 39 yöstä. Yhden yön vietimme satamassa lauttaa odotellen ja 17 yötä majotuimme ilmaiseksi Workawayn merkeissä. Kolme yötä vietimme dormissa ja loput yöt vietimme kahden hengen huoneissa tai bungaloweissa. Halvin yksittäinen yö maksoi 180B ja kallein 500B, joten hintahaarukka pyöri 5.5 euron ja 13.5 euron välissä.

Kokonaisuudessaan majoittumiseen kului 14 840 bahtia eli 401 €.

Keskiarvollisesti siis kulutimme 380 Bahtia päivässä yöpymiseen(ilmaiset yöt ei mukana), eli pari ropoa yli 10 euroa. Summa oli yllättävän pieni, sillä yhdestäkään majapaikasta ei ole mitään kummoista valittamista.

TRANSPORTAATIO

Koska meille on syntyessämme annettu lahjaksi jalat, niin emme paljoa tuktuk-kuskeja vaivanneet. Tähän on siis listattu suurimmat liikkumiset meidän Thaimaa-aikana eli matkat: BKK Suvarnabhumi-BKK-Koh Tao-Koh Phangan-Koh Samui-Koh Lanta-Krabi Town. Ensimmäinen näistä taitettiin taxilla, loput matkanjärjestäjien minivaneilla, busseilla sekä lautoilla. Näiden lisäksi Koh Phanganilla muutama sata bahtia upposi paikallistaxiin(niitä ei ole huomioitu).

Kulkemiseen kului yhteensä 4800 bahtia eli 130€.

SKOOTTERIVUOKRAT

Koska skootteri vain sattuu olemaan se paras tapa liikkua sekä nähdä, mekin vuokrasimme skootterin yhteensä 15 päivänä. Suurimmassa osassa paikkoja saimme skootterit jopa hieman alihintaan tiettyjen suhteitten kautta, mutta hintaluokka antaa vähän osviittaa todellisista hinnoista.

Viidentoista päivän skootteriajelut ilman polttoainekustannuksia verotti matkakassaamme yhteensä 2060 bahtin eli 56 € edestä.

OPEN WATER DIVER -KURSSI SEKÄ HUPIDYYKIT

Ehdottomasti suurimpana ja yllättävimpänä menoeränä meillä oli OWD-kurssin suorittaminen Koh Taolla. Kokemus oli todella hyvä ja yhtäkään päivää ei ole harmittanut, että kurssille lähdettiin. Suoritettiin kurssi Koh Tao Diversin kanssa ja valittiin kurssipaketeista kallein, sillä siihen kuului mukaan myös omat maskit sekä snorkkelit. Tuo muutaman kymmenen euron sijoitus on osoittautunut todella kannattavaksi, sillä ollaan koko reissun aikana snorklailtu ainakin 40 päivänä.

OWD-kurssi maskeineen 21 800 bahtia + kaksi hupidyykkiä per naama 3600 bahtia = 25 400 bahtia eli 687 €. 

KAIKKI MUU

Pikaisen laskutoimituksen perusteella kaikkeen muuhun upposi siis 60 356 bahtia eli päivää kohden laskettuna 1040 bahtia (28€). Tämä summa pitää sisällään kaikki ruokailut, vedet, sisäänpääsymaksut, polttoaineet sekä ostokset. Jälkikäteen ajateltuna rahaa kului jopa yllättävän paljon, sillä niiden 18 päivän aikana, jotka vietimme Koh Lantalla resortin seiniä maalaten, meidän ei tarvinnut maksaa yhdestäkään yöstä tai ruoka-annoksesta. Toisaalta, yli 20 % budjetistamme upposi OWD-kurssiin, joten voimme olla tyytyväisiä, että ensimmäisen pitkän reppureissumme, ensimmäisten kahden kuukauden budjetti piti näinkin hyvin!

Nyt kun vauhtiin päästiin, niin seuraavien viikkojen aikana koitan jaksaa väsätä vastaavat setit myös lyhyestä Singaporen visiitistämme sekä lähes kahden kuukauden ajastamme Filippiineillä.

Terve vaan,

Juho

 

 

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

39 Kommentit

 • Vastaa Kiia-beenthere tammikuu 18, 2016 01:26

  Kiitos tästä 🙂 Vaikkei Thaimaahan nyt ihan lähiaikoina (never say never-aina niitä reissuja jostain satelee) olla menossa niin oli ihan mielenkiintoista nähdä tämä budjetti yleisesti Aasiaan verraten. Onhan nuo sukelluskursst oma menoeränsä, mutta toisaalta kokemuksina niin mielettömiä että niistä on valmis ehkä vähän maksamaankin:) Itse aina ajattelen, että tavaraan käytettyä rahaa saattaa katua, mutta kokemuksiin ja elämyksiin harvemmin!

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 19:15

   Ja voin kertoa, että ei ole kaduttanut! Reissatessa kyllä oppii muutenkin arvostamaan enemmän elämyksiä ja sitä, kun edes pääsee pois kotoa. Alkaa oleen jo pitkä lista asioista, jotka voi suosiolla laittaa kiertoon kotiin päästyään. Jospa niistä vaikka park lanttia irtoaisi seuraavaa reissua varten.
   -Juho

 • Vastaa Laura / Laurasitinerary tammikuu 18, 2016 05:02

  Hei tuo sukelluskurssi oli varmasti mahtava? Ei se mielestäni kallis ole, jos reilun 340 euroa per nenä maksoi. Montako päivää se kesti? Miten valitsitte juuri Koh Taon kohteeksi?

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 19:36

   Itseasiassa me ei varsinaisesti valittu Taoa vaan se valitsi meidät. 😀 Satuttiin nimittäin ihan sattumalta menemään kurssille, ilman sen suurempia suunnitteluja. Kurssi kesti kolme päivää ja kokemus oli kyllä kaikinpuolin mahtava! Saa snorklaamisestakin paljon enemmän irti, KTDn Antti kun kertoi meille muutamia perusjuttuja myös feedivingista.

 • Vastaa Maarit Johanna tammikuu 18, 2016 14:12

  On se elo Thaikuissa halpaa! 😀 En ihmettele miksi monet haluavat sinne nimenomaan opiskeluaikana. Helppoa olla vaikka hyvin pienellä budjetilla. Ootte silti saaneet vaikka mitä aikaiseksi 🙂

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 19:39

   On se kyllä ja siitä syystä meilläkin se valikoitui ekaksi kohteeksi. Moni kyllä sanoi, että samalla rahalla ei voi elää Filippiineillä tai Malesiassa, itse en olisi enää varma…

 • Vastaa Heidi / Maailman äärellä tammikuu 18, 2016 14:53

  No ei o paljoa rahaa menny. Me vuokrattiin Phu Quocilla skootteri ja päivähinta oli 8 euroa, mikä minusta tutui halvalta, mutta ei se tohon teidän hintaan verrattuna sitten halpa ollutkaan.

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 19:40

   Me maksettiin korkeimmillaan tosiaan 200 bahtia, halvimmillaan saatiin 100b/pv Koh Samuilla(siellä toki oli aika hyvät suhteet)

 • Vastaa Meri / Syö Matkusta Rakasta tammikuu 18, 2016 23:44

  Ihailtavaa budjettikuria. 🙂 Suunnitelmissa on itekin aina kirjata kaikki pienetkin jutut ylös mutta tähän mennessä en oo saanut edes niitä isoja kirjattuja… Ei ois huono juttu Suomessakaan. Mutta niinku sanoit, se kuulostaa rasittavalta. Mutta kai siitä aika nopeasti tulisi rutiini.

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 19:43

   Itsekin ajattelin, että vois Suomessa opetella siihen, että kirjais varsinkin kaikki sellaiset ei pakolliset ostokset ylös. Vois aina saada paremmin käryä siitä, kuinka paljon oikeasti uppoaa kaikkeen ihan turhaan.

 • Vastaa Jerry / Pako Arjesta tammikuu 19, 2016 02:38

  Tällaiset postaukset ovat todella hyödyllisiä ihmisille, jotka haluavat tehdä edes osittain samanlaisen matkan kuin te, joten hyvä, että teitte tällaisen :). Olen pitänyt itsekin budjettia Suomessa silloin tällöin, mutta enemmänkin se tuntuu pelottavan, kun näkee, mihin kaikkeen sitä rahaa meneekään x).

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 19:49

   Jep ja juuri siitä syystä päätinkin asiasta jorista. Alussa vain päätettiin, että otsikoissa ei suoraan kerrota, mistä pätkässä puhutaan, niin ei välttämättä kaikki löydä… 😀 Täytyy myöntää, että vähän täälläkin pelottaa sellaisten päivien jälkeen laskea budjettia, kun tietää illan venyneen pitkäksi.
   -Juho

 • Vastaa Sanna I Siveltimellä tammikuu 20, 2016 03:51

  Peukutan OWD-kurssille! Ei ole mennyt rahat hukkaan ja nyt teillä on uusi pinnanalainen maailma tutkittavana myös 🙂 Edullisesti ootte mun makuun saaneet asua Thaikuissa, joka on tietysti vaan hyvä budjetin kannalta.

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 19:51

   OWD-kurssi oli kyllä huippu! Itsekin yllätyin siitä, kuinka halvalla loppupeleissä majoituttiin, varsinkin kun yökavereiksi ei eksynyt montaa muurahaista isompaa eliötä.
   -Juho

 • Vastaa Johanna Hulda - Discovering Sunbeams tammikuu 20, 2016 03:52

  Budjettijutut on aina mielenkiintoisia – tämä etenkin, koska pienellä rahalla reissaan itsekin joten budjetti voisi olla samansuuntainen. Täytyy laittaa korvan taakse, jos joskus aiotaan Thaikkuihin lähteä 🙂

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 19:54

   Jos joksut eksyt, niin budjetista ei kannata huolehtia, meilläkin olis ollut mahdollisuus elää paljon halvemmalla, jos vaan olis joka ilta mennyt siihen samaan tuttuun paikallisten raflaan, jossa riisiannos paistetulla kalalla maksoi 50 bahtia, eli alle 1.5€.

 • Vastaa Jenna / Journey Diary -matkablogi tammikuu 20, 2016 18:28

  Näitä budjettipostauksia on aina mielenkiintoista lukea, saa edes jonkinlaista osviittaa reissun kuluista 🙂 Harmi, ettei ole nyt suunnitteilla reissua Thaikkuihin!

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 20:00

   Kiva kuulla, että kiinnosti, vaikka ei tänne ole suunta lähiaikoina. 🙂

 • Vastaa Stacy Siivonen tammikuu 20, 2016 22:08

  Jennan kanssa harmittelen, ettei tällä blogilla ole informatiivista antia minulle, kun en Thaimaahan ole menossa, luokkaa koskaan. Minä olen jotenkin suurpiirteinen rahan kanssa ollessani reissussa, en ajattele sitä, mutta silti kengännauhabudjetilla mennään.

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 20:02

   Mulla ainakin lähtisi lapasesta, jos en kirjaisi kuluja ollenkaan ylös. Toki välissä tulew niitäkin päiviä, että illalla kummastelee miksi rahaa on kulunut niin paljon.
   -Juho

 • Vastaa Sari Saviranta tammikuu 21, 2016 01:16

  Raha kiinnostaa aina! Siksi nämä ovat aina mielenkiintoisia. Itse 1,5 vuotta Thaimaassa asuneena tämä tosin on jo tuttua kauraa, mutta satavarmasti hyödyllistä infoa sinne suuntaan ensimmäisiä kertojaan matkaaville!

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 20:05

   Itelle oli tärkeää, että sain just eikä melkeen kaikki kulut tähän. On nimittäin tullut luettua liikaa niitä budjettipostauksia, joissa heitellään sinne tänne arvioita ihan kaikesta eikä kerrota sitä, pitääkö lista sisällään lennot, rokotukset ja muut vastaavat “piilokulut”.
   -Juho

 • Vastaa Jenni / Globe Called Home tammikuu 21, 2016 13:38

  Hämmästyttävän halvalta kyllä noi majoitukset kuuluu! Mun edellisestä Kaakkois-Aasian reissusta on jo kolme vuotta, mutta ei kyllä noin halvalla pärjätty oikein missään. Toisaalta me ei harkittukaan ilmastoimattomia yösijoja. 😛

  • Vastaa hppns tammikuu 23, 2016 20:06

   Me viimeiseen asti vältettiin ilmastointia 😀 Koh Lantalla se olisi ollut, mutta yhtenäkään yönä ei laitetta päälle laitettu. Ajankohtakin toki voi vaikuttaa jonkun verran majoitusten hintoihin.

 • Vastaa Pirkko / Meriharakka tammikuu 22, 2016 02:45

  Varmaan ihan hyvä juttu, jos Thaimaan kustannustasosta tietoja tarvitsee suunnilleen tällaiselle reissulle. Hyödytön minulle mutta, mutta samalla mitalla teille on varmaan hyödytön kustannusjuttu Afrikan matkastamme, eli tasoissa ollaan 🙂
  http://meriharakka.net/2016/01/12/ruanda-uganda-ja-kenia-kustannukset/

  • Vastaa hppns tammikuu 25, 2016 08:08

   Ei kuule yhtään hyädytön! Meillä Essi on ruvennut haaveilemaam Afrikkaan pääsystä, joten ton jutun avulla voi vähän tehdä päätelmiä siitä, kuinka paljon saa paiskia töitä ennen sinne suuntaamista!

 • Vastaa Huli/Meanwhile in Longfield.. tammikuu 22, 2016 17:48

  Budjettipostaukset ovat ilmeisen luettuja blogeissa. Meillä ei ole ollut pidempiä reissuja koskaan suunnitteilla, joten suuremmin en ole budjettipostauksia lueskellut. Varmasti ovat tosi hyödyllisiä heille jotka pitkiä reissuja suunnittelevat! Kivaa kun ihmiset uskaltavat kertoa myös niistä raha-asioista, ne kun kuitenkin aika pitkältä ohjaavat myös reissuja.

  • Vastaa hppns tammikuu 25, 2016 08:06

   Se on kyllä aika epäsuomalainen tapa, että lävähdyttää reilusti luvut tiskiin siitä, kuinka leveästi tai ei niin leveästi on tullut elettyä!

 • Vastaa Noora tammikuu 22, 2016 22:25

  Budjettipostaukset on aina hyviä! Varsinkin pidemmälle reissulle/uusille kulmille lähdettäessä saattaa aina olla hieman hankalaa hahmottaa, kuinka paljon tai vähän kaikki maksaa. Edullisen hintatason maatkin saattavat käydä kalliiksi, jos ei yhtään mieti rahankäyttöään.

  • Vastaa hppns tammikuu 25, 2016 08:16

   Jep. Tullut vaan huomattua, että joinakin päivinä, kun rahaa ei muuten ole mennyt, on antanut itselleen enemmän anteeksi joitain tuhlailuja, koska budjetissa on tilaa…

 • Vastaa Annika | Travellover tammikuu 23, 2016 01:07

  Budjettipostaukset usein avaavat minulle uuden maailman: miten joku voi tehdä sen noin halvalla. 🙂 On mieletöntä nähdä, kuinka eri tavalla voi kokea samaa maata. Minulla on Thaimaasta itsellä tällainen: http://www.travelloverblogi.fi/mita-saa-yksi-ihminen-3346-eurolla/

  • Vastaa hppns tammikuu 25, 2016 08:19

   Pitääpä käydäkkin heti lukeaisemassa, että mihin sulla on rahat mennyt. Omaan korvaan kuulostaa todella hulppealta summalta! 🙂

 • Vastaa Thomas | IKILOMALLA tammikuu 23, 2016 16:36

  Kiitos Juho!

  Titalla pyörii kännykässä aina Pivo, joka huolehtii suurimmilta osilta kuukausikulutuksemme seuraamisesta. Ihan kätevää ja palauttaa meidät maanpinnalle jos mopo lähtee käsistä matkaillessa. Mielenkiintoinen postaus budjetista, harvoin näin tarkasti löytää tietoa reppureissaajien matkabudjetista. Interesting

  • Vastaa hppns tammikuu 25, 2016 08:33

   Hyvä että kelpasi! 🙂 Koitinkin laittaa mahdollisimman tarkasti, liian monesti näkee niitä: “meni noin 5000€ eli 60€/pv, nukuttiin hyvin, syötiin joskus ja tehtiinkin silloin tällöin jotain.”

 • Vastaa Henna /suurin onni tammikuu 23, 2016 20:27

  Budjettipostauksia on mukava lukea, tosin niistä voi lähinnä päätellä kuinka halvalla – tai kalliilla – jossain maassa voi elää… niiden rinnalle kaipaisi ehkä myös kommenttia siitä, minkä tason paikoissa on yövytty jne. Thaimaa on edullinen (ja muutenkin ihana maa matkustaa). Samoin suurin osa muusta Aasiasta, edullinen siis, matkustuksen ihanuus taitaa vaihdella paikoittain 🙂 Jotenkin tuntuu hurjalta nuo summat, siis hurjan halvalta nyt, kun viime aikoina olen reissannut enemmän muualla kuin Aasiassa, vaikka sielläkin… Hienoa, että jaksoitte merkata menot ylös. Mekin aloitimme omalla pidemmällä reissulla, mutta homma jäi ja nyt jälkikäteen emme osaa sanoa edes reissun kokonaiskustannusta, joka vähän harmittaa. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, osaisin ehkä heittää arvion noin 5000€:n tarkkuudella, ja siinäkin virhemarginaali olisi varmaan aika suuri.

  • Vastaa hppns tammikuu 25, 2016 08:26

   Suuri heitto kyllä tuo 5000€ 😀 Itsellä myös pakko sen takia olla tarkkana, kun rahaa ei ihan rajattomasti ole.

   Hyviä vinkkejä laitoit, pitänee seuraavaan laitella vaikka joitain kuvia meidän mökkeistä ja huoneista, niin porukka näkee millaisia luukkuja rahalla saa. Sen verran voin paljastaa, että kertaakaan ei ollut huoneessa ilmastointia (ei haluttu) ja aina maksettiin max. 500bahtia ja yleensä 300bahtin huoneet oli parhaimmat. Halvalla kun menee, ei voi pettyä.

 • Vastaa Tanja/Levoton Matkailija tammikuu 24, 2016 17:52

  Varmasti ihan hyödyllinen postaus jos on suunnittelemassa matkaa Thaimaaseen. Ite olen aika huono kirjaamaan menoja ylös, pitäisi ehkä koittaa vähän pitää jotain kirjaa seuraavalla pitemmällä matkalla.

 • Vastaa Kohteena maailma / Rami tammikuu 25, 2016 02:03

  Pakko kompata montaa muuta, että todella hyödyllinen postaus Thaimaan ja Kauko-Aasian matkaa suunnitteleville! Suorastaan erinomaisesti oli joka kohdassa selkeästi kerrottu mitä summat on sekä euroissa että paikallisessa valuutassa, mikä helpottaa aivan älyttömästi lukijaa. Valitettavasti suurimmassa osa blogeista näin ei ole 🙁

  Sen verran tuosta alkuosasta, että toimin juuri samalla tavalla reissuissa ja kotimaassa rahankäytön suhteen niin kuin tekin. Kotona katson kuukauden lopussa luottokorttilaskusta paljonko on rahaa mennyt, mutta reissussa kirjaan päivittäin kaikki summa ylös. Näin on jollain tavalla kartalla mitä reissussa kuluu rahaa ja riittääkö vaihdetut käteiset mitenkä. Samalla tulee seurattua sitä, kannattaako maksaa asioita kortilla vai käteisellä, että ei joutuisi vaihtamaan kovin usein paikallista valuuttaa lisää. Itse huomannut tämän varsin toimivaksi reissuilla.

  • Vastaa hppns tammikuu 25, 2016 08:38

   Meillä on tullut maksettua kaikki käteisellä, Thaimaassa ja Filippiineillä kun ei kauheana ollut korttimaksumahdollisuutta. Malesiassa nyt taas olis voinut hoitaa paljonkin ostoksia kortilla, mutta jotenkin on neljässä ja puolessa kuukaudessa päässyt unohtumaan, että miten kortilla maksetaan…

  Jätä vastaus